Categories: Sustainability

Wiebe Wakker

September 2, 2015

Share

Afgelopen zondag was ik vrijwilliger voor het Greenteam op Mysteryland. Het langstlopende dancefestival ter wereld, dit jaar de 22e editie, vond plaats op het voormalige Floriade terrein in de Haarlemmermeer. Terwijl de eerste twee edities van het festival gedurende twee dagen werden gehouden, was dit de eerste keer sinds 1994 dat Mysteryland een weekendfestival was. Organisator ID&T droomde er al lang van om het weekendconcept terug te laten keren en dit jaar is dat eindelijk gelukt en kunnen bezoekers zelfs kamperen op het heilige terrein!

Voor mij was dit de 12e keer dat ik het festival bezocht. De eerste keer, in 2002, mocht ik als 14-jarige jongen het festivalterrein niet op en moest ik over de hekken klimmen om van het spektakel te genieten. Nu, 14 jaar later, werd ik lid van het Greenteam en kon ik het festival legaal backstage meemaken. En wat ik zag was een geweldig voorbeeld voor duurzaamheid in de evenementindustrie.

11045465_799944426790077_2142403102727860485_o

Het Mysteryland Greenteam

S’ochtends verzamelden we ons backstage op de camping. We kregen kleding en professionele make-up, zodat we er allemaal uitzagen als vrolijke groene bijtjes. Onze eerste taak was het schoonmaken van de camping. 5000 bezoekers van over de hele wereld verbleven hier drie dagen lang om van het festival in al zijn glorie te genieten. Je zou een grote puinhoop verwachten na drie dagen van waanzin, maar (de meeste) bezoekers lieten nul tot geen afval achter. Om eerlijk te zijn was ik hier verbaasd over, omdat ik veel weekendfestivals heb bezocht waar de meeste bezoekers bijna alles achterlieten. Misschien komt het omdat Mysteryland veel moeite doet om geen footprint achter te laten en de bezoekers informeren over de impact van een festival op het milieu. Overal op de camping staan gescheiden vuilnisbakken en iedereen krijgt vuilniszakken.

IMG_6152

Vuilnisbakken op de camping

Nadat we het grootste deel van de camping hadden schoongemaakt en mensen hadden geholpen hun tenten in te pakken, gingen we naar het festivalterrein. De reacties van de bezoekers bij het zien van het Greenteam waren zeer positief. Veel mensen namen de moeite om hun plastic bierglazen in de door de Greenteam-leden gedragen vuilniszakken te gooien in plaats van op de grond. Ook stelden bezoekers me vragen over wat we doen, waar het afval naartoe wordt gebracht en hoe ze zich kunnen aanmelden als vrijwilliger. Voor de mainstage kon ik het niet laten om tijdens het ophalen van het afval te dansen op de klanken van Deep Dish, wat een glimlach op veel van de bezoekers toverde, die zelfs selfies met me wilden nemen. Wat een ervaring!

https://instagram.com/p/7ArJMCki9d

Na wat rondjes over het terrein te hebben gelopen keerden we terug naar de camping en pakten we de boel in. Om 18.00 uur waren we klaar met ons werk en werden we getrakteerd op wat koude biertjes die de bezoekers achterlieten, echt recycling to the max ;)

Daarna had ik nog de hele dag om het festival te ontdekken en van de muziek te genieten. Wat Mysteryland bijzonder maakt is dat ze echt proberen een andere wereld te creëren met plaats voor theater, acts en mijn favoriete onderdeel: het magische bos. Een klein bos dat versierd is met gekke creatieve dingen die niet echt te verklaren zijn maar wel ontdekt moeten worden.

Wat ik leuk vind aan Mysteryland is dat ze recycling zien als een basisonderdeel van hun duurzaamheidsplan, daarnaast vinden ze het belangrijk om verder te gaan en aandacht te besteden aan het ontwikkelen van talenten en lokale gemeenschappen. Op het festival zijn veel gave duurzame projecten te ontdekken en ik heb een lijstje gemaakt van de projecten die ik ben tegengekomen:

Het Gekke Groente Museum

https://instagram.com/p/7Anas7C8Dj/

Een museum gewijd aan rare en gek gevormde groenten.

 

IMG_6148 

Kartent

Een gek en heel cool idee: een tent volledig gemaakt van karton. Kartent weet dat elk jaar één op de vier bezoekers zijn tent achterlaat en kwam daarom met een volledig recycleerbare oplossing. Na het festival kan de tent rechtstreeks naar de recyclage van de papierindustrie. Dit idee is niet alleen heel verfrissend maar het ziet er ook nog eens heel cool uit, zeker als je de tent kunt versieren met je eigen creatieve ideeën!

Coca-Cola

Het beroemde drankje begrijpt hoe belangrijk het is om een duurzaam merk te creëren en Mysteryland is de juiste plek om dit aan hun consumenten te laten zien. Ze creëerden een aantal activiteiten waarbij bezoekers spelletjes konden spelen van gerecyclede materialen.

Waterbar
10559833_341524689337328_6200642377021050390_n

Een geweldig initiatief van Mysteryland: de waterbar. In ruil voor 2 muntjes ontvang je een waterzak die je gratis kunt bijvullen bij alle waterbars op het festival. De waterzak is klein en kan gemakkelijk aan je spijkerbroek worden bevestigd. De waterbars staan al 4 jaar op Mysteryland en vanwege het succes heeft de gemeente Amsterdam zelfs besloten om het verstrekken van gratis water aan bezoekers bij alle evenementen in de stad verplicht te stellen.

Nu terug naar het festival. Mysteryland is zeer divers qua muziekstijlen en artiesten en het is een luxeprobleem om de juiste keuze te maken. Eerst zag ik Dillon Francis een diverse set spelen op de mainstage en daarna ging ik naar Q-dance. Het podium van Q-dance is de blikvanger van het festival en dit jaar stond er een enorme aap CO2 uit zijn neus te blazen terwijl er harde hardstyle door de speakers speelde. Wildstylez draaide en ik hoorde hem een paar geweldige nieuwe tracks draaien. Het noordelijke deel van het festival heeft een aantal kleine eilandjes met te gekke stages zoals Milkshake, de Bollywood Bar en Vieze Poezendek (vieze kutdeck, ga zelf maar kijken). Aan het eind van de dag ging iedereen naar de mainstage om Martin Garrix te zien spelen. De jongeling begon hier 4 jaar geleden en had dit jaar de eer om het festival af te sluiten onder begeleiding van een epic end-show.

11947770_525109067645555_8552220441224711923_o

Het Q-dance podium op Mysteryland. (Bron: ML Facebook) Ik heb een geweldige dag gehad op Mysteryland. Het was interessant om te zien wat er achter de schermen gebeurt en ik voelde me trots om deel uit te maken van het Greenteam en een beetje te helpen om de voetafdruk van het festival te verkleinen. Ik ben onder de indruk van Mysteryland’s Festival Soul: het creëren van een positieve ecologische impact en helpen voor een betere toekomst. Wat ik mooi vind is dat ze niet zeggen “we zijn festival X, we organiseren een festival en om duurzaam te zijn steunen we een goed doel” maar het zit echt in hun DNA om duurzaam te zijn en deze boodschap uit te dragen. Ik zag dat de bezoekers van Mysteryland zich bewust zijn van deze boodschap door de manier waarop ze probeerden de camping en het festival schoon te houden. De duurzame inspanningen van het festival zijn niet onopgemerkt gebleven en Julie’s Bicyle, een non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzame creatieve industrie, heeft het festival beloond met het Industry Green Certificate.

Mysteryland is een goed voorbeeld voor festivals in de buurt en ik hoop tijdens mijn reis nog veel meer van dergelijke festivals te bezoeken.

10431573_525932660896529_1865062545438523993_n

Zelfs met al deze CO2-guns is Mysteryland erin geslaagd een certificaat te ontvangen voor het verminderen van de C02-uitstoot. (Bron: ML Facebook)