Wiebe Wakker

August 8, 2015

Share

Tijdens de reis zal ik verblijven op duurzame locaties. Ik heb het internet afgezocht en een lijst gemaakt met 10 locaties die de moeite waard zijn om te verblijven. Locaties die voorop lopen met duurzaamheid, verlaten plekken met een nieuw doel, hotels gebouwd van gerecyclede materialen en nog veel meer gave plekken op deze lijst.

 

1. DasParkHotel, Duitsland & Oostenrijk

Het Daspark Hotel biedt kamers in oude rioolbuizen. Als je de foto niet had gezien zou je misschien wat nare gedachten hebben over deze locatie, maar zo te zien is het gezelliger dan een gemiddelde hotelkamer. Elke kamer biedt plaats aan twee personen en heeft licht en elektriciteit. De toiletten worden gedeeld in een gebouw naast de kamers. Alle andere voorzieningen zijn te vinden in de openbare ruimte.

Het hotel heeft twee locaties; één in Duitsland en één in Oostenrijk. Bezoekers kunnen betalen wat ze waard vinden, het zogenaamde “pay-as-you-wish” systeem. Om een kamer te boeken kan je hun website, bezoeken, de datum van aankomst selecteren en je ontvangt een persoonlijke code om de deur te ontgrendelen. De code verandert telkens, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je je spullen in de kamer achterlaat.

Het Daspark Hotel is een goed voorbeeld van het gebruik van gebruikte materialen en openbare ruimte. Door de gebruikte materialen heeft het weinig onderhoud nodig.

 

2. Hotel Costa Verde, Costa Rica

hotel-costa-verde

Deze locatie is voor de vliegtuiggekken! In Costa Rica zijn ze erin geslaagd een hotel te maken van een gepensioneerde Boeing 727. Voorheen werden passagiers van Avancia Airlines over de hele wereld vervoerd, nu kunnen er vier mensen in twee luxe suites van genieten. Op 15 meter hoogte heeft het een adembenemend uitzicht dat je het gevoel geeft dat je vliegt. Het interieur van het vliegtuig is van de staart tot de neus bekleed met lokaal Costa Ricaans teakhout. Bezoek voor meer informatie de website van Hotel Costa Verde website.

 

3. Tree Tents, Duitsland

tree-tents

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarschijnlijk de meest romantische locatie op deze lijst. De Duitse organisator Hochselgarten Hoelschlucht biedt een overnachting aan in een 2-persoonstent die aan een dikke tak van een vrijstaande boom hangt, met uitzicht op de plaatselijke bergen. Op- en afdalen kan alleen met behulp van een touw.

 

4. No Man’s Fort, UK

No Man's Land Fort

Nog een mooi voorbeeld van upcycling van niet-gebruikte eigendommen naar een nieuw doel. Het No Man’s Land fort ligt 2,2 kilometer uit de kust van het eiland Wright en werd gebouwd in 1880. Vroeger werd het gebruikt om Portsmouth te beschermen tegen piraten, maar nu kunnen rijke gasten genieten van een overdekt zwembad, een privé-nachtclub en elkaar uitdagen in een lasergevecht. Gasten arriveren in stijl op een van de twee helipads. Reserveren kan via de website van Amazing Venues.

 

5. The Bird’s Nest, Zweden

The Birds Nest

The Bird’s Nest in Zweden is gebouwd op de contrasten tussen buiten en binnen. De buitenkant van de boomkamer is niets anders dan een gigantisch vogelnest. Het geeft een camouflage waardoor je snel verdwijnt en onderdeel wordt van de omgeving.

Het nest is eigendom van Treehotel dat meer unieke architectonische locaties heeft zoals de UFO.

 

6. URBN Hotel, Shanghai

URBN Hotel

URBN Hotel Shanghai was het eerste emissievrije hotel in China en heeft vele prijzen ontvangen vanwege hun milieuvriendelijke karakter. Het boutique hotel is een gerenoveerd pakhuis en volledig gemaakt van gerecycleerde en lokale materialen. Door een bestaande structuur te renoveren, zich te concentreren op het gebruik van gerecycleerde en lokaal gewonnen materialen zoals gerecycled hardhout en oude bakstenen uit Shanghai en milieuvriendelijke oplossingen te implementeren zoals passieve zonneschermen en een airconditioningsysteem op basis van water, is URBN Hotel Shanghai een van de eerste voorbeelden van hoe een meer ecologische hotelvestiging kan worden gecreëerd.

 

7.Hilton Stockholm Slussen, Zweden

Hilton Slussen

Een meer traditioneel soort hotel in deze lijst, het Hilton Hotel Slussen in Zweden. De werknemers krijgen een opleiding over duurzaamheid en elk jaar wordt hun kennis bijgewerkt. Sinds 1996 recyclen ze hun afval en sinds 2010 is hun afval met 90% gedaald.

Leuk weetje: dankzij 60.000 bijen op het dak van het hotel kunnen ze hun eigen honing produceren, waarvan gasten bij het ontbijt kunnen genieten!

 

8. Whitepod, Zwitserland

White Pod Hotel

Whitepod eco resort in het dorp Les Cerniers in de Zwitserse Alpen biedt een privé-skigebied, bergchalets en 15 geodetische koepelpods die low impact accommodaties bieden. Door het dagelijkse water- en elektriciteitsverbruik te minimaliseren, de verspilling van producten te verminderen en hernieuwbare reserves te stimuleren, hebben de Whitepods bijna geen impact op de natuur. Gasten toeren in de winter met ski’s, snowboards, hondensleeën of sneeuwschoenen door het resort en ontspannen in de luxe en efficiënte Whitepod-koepels. Het Zwitserse avontuurlijke resort won in 2005 de wereldaward voor duurzaam toerisme.

 

9. Campi ya Kanzi, Kenia

Campi ya Kanzi

Maak van dichtbij kennis met de “grote vijf” van Afrika (buffel, olifant, luipaard, leeuw en de neushoorn) en steun de inheemse Maasai gemeenschap in Campi ya Kanzia, een luxueus safarikamp in het zuiden van Kenia. Het kamp en zijn 400 vierkante mijl zijn eigendom van de Maasai bevolking, die samenwerkt met de Italiaanse gastheren van het kamp om de lokale wilde dieren te behouden en een persoonlijke service te bieden.

10. Binna Burra Mountain Lodge and Campsite, Australië

Binna-Burra-Mountain-Lodge

Last but not least, een unieke locatie op mijn eindbestemming: Australië. Diep in het subtropische regenwoud van Queensland’s Lamington National Park ligt de Binna Burra Mountain Lodge and Campsite, een ecolodge waar gasten kunnen genieten van wandelen, vogels kijken, abseilen en tal van milieu-educatieprogramma’s. Tot de accommodatiemogelijkheden behoren safaritenten of een luxere kamer in de hoofdlodge. Binna Burra werd in 1933 opgericht op land dat was ontgonnen en bewerkt; sindsdien heeft de lodge het land in zijn oorspronkelijke staat van regenwoud hersteld en de groei van inheemse plantensoorten gestimuleerd. Recycling, compostering, waterbesparende armaturen en het gebruik van energie-efficiënte verlichting zijn slechts enkele van de milieu-initiatieven van de lodge. Binna Burra draagt regelmatig bij aan onderzoeksprojecten in het nationale park en aan andere milieuorganisaties.

 

11. Faralda Crane Hotel, Nederland

Faralda Crane Hotel

Ik zou een lijst van 10 hotels maken, maar een vriend tipte me over het Faralda Crane Hotel en dit móest in de lijst. Deze kraan is gebouwd in de jaren 50 en ging in 1984 buiten gebruik. De kraan heeft er 25 jaar gestaan voordat men besloot hem te slopen wegens mogelijk instortingsgevaar. Een plaatselijke ondernemer hoorde hiervan en besloot het te kopen en te renoveren tot een hotel.

Het hotel heeft drie luxe suites op 50 meter boven de grond. Bovenop de kraan is een jacuzzi met uitzicht over Amsterdam en het is zelfs mogelijk om van de kraan te bungeejumpen!